Kören som rockar bort rynkorna

 

 

Klockan är kvart i sex på morgonen när Gerd Lundow låser dörren hemma i Gåxsjö. Hon har beställt plustrafik och tar sig därmed till bussen i Hammerdal som går 06.25. Klockan åtta är hon i Östersund och tre timmar senare tar hon bussen till OSD f d Folkets Hus. De flesta kan starta färden lite senare, Marianne Wanger i Röde har bara 45 km att köra och Sören Möller i Brunflo kan unna sig en kaffeslurk vid köksbordet så sent som halv tolv.

Om en stund ska ytterligare 70 körmedlemmar möta upp i träningslokalen på OSD. Det är tisdag och klockan är 12 när Roger Rådström, årets Gregorius och välkänd musikprofil gör entre.

  • Hej, hur vare här då?

Sorlet i lokalen – på högstadieklassnivå - tystnar. Alla lyssnar på körledaren Roger och uppsjungningen är snart igång, prille-prålle-prille- prålle………

För fyra år sedan fanns en annons i länstidningarna. Avsändare var Estrad Norr och budskapet var att den som fyllt 65 och ville sjunga i kör kunde anmäla sig på nummer si och så. En viktig och för många lockande upplysning var att det handlade om att sjunga rock och pop. Det krävdes inget sångprov utan det var viljan som avgjorde, alla var välkomna.

Antalet körmedlemmar steg fort upp mot 50, 60, 70. Man fick själv känna efter i vilken körstämma ens röst passade – sopran, alt, tenor eller bas.

Och redan från start var det klart att terminen skulle avslutas med stor konsert, med fler professionella musiker och gästartister.

Roger Rådström skriver de flesta arrangemangen. Sten-Ove Rådström, jo det är fadern - eller papps som nu körmedlemmarna säger – har också bidragit med arrangemang.

Varje konsert har ett tema, det har till exempel varit The Beatles, Abba-låtar, julsånger och nu den 19 maj Svenska rock- och popklassiker.

Och trots att det inte var några inträdesprov och trots att körmedlemmarna ibland skämtar om att det handlar om åldringsvård så är Roger en ganska krävande körledare som tydligt markerar när körmedlemmarna är sena med att lära sig utantill eller glömmer andra anvisningar som borde ha fastnat, som när kören sjunger vinnnnngar i stället för viiingar; d v s betonar konsonanter istället för vokaler.

 

 

 

Det var producent Monica Bergander på Estrad Norr som höll i trådarna från första början. Inspirationen kom från Göteborg och pengarna togs från Estrad Norrs produktionsbudget.

Men nu håller kören på att bli vuxen och självständig. Medlemmarna har bildat en förening och tar till hösten helt och hållet över ansvaret – både det finansiella och organisatoriska. Redan nu i vår har föreningen tagit över det mesta. Och Estrad Norr backar ur, kören ska stå på egna ben. Det betyder också att medlemsavgift har införts och att sponsorer bearbetas.

Ordförande i föreningen är Barbro Lindström från Östersund. Hon är nöjd med de första månaderna av föreningssjälvstyre

-Vi har fått lära oss mycket nytt, ingen i styrelsen hade ju hållit på att arrangera konserter. Det är mycket med ekonomi; att veta vad allt kostar. Förut var det ju så enkelt, då bara kom vi och sjöng. Men hittills har det gått bra. Vi har en sponsorgrupp som jobbat hårt och varit lyckosam, säger Barbro. Det är alltså inte bara styrelsen som jobbar i den här föreningen utan alla är med och drar på olika sätt.

I princip alla körmedlemmar stannade kvar och gick in i föreningen i höstas. Idag finns knappt 80 medlemmar. Och att kören är viktig märks bland annat på den låga frånvaron.

- Jag har alltid sjungit och i många körer men den här är särskilt rolig, det är en så kul reportoar. Ibland har vi inte ens hört låtarna förut. Roger utmanar oss och vi får lyssna på You tube och lära oss, säger Barbro Lindström

- Det är himla roligt, helt fantastiskt, säger Gerd Lundow. Och det är inte bra att vara borta, då blir det svårt att hämta igen, det har jag märkt när jag varit tvungen att vara ifrån några gånger. Roger är en utmärkt pedagog, säger hon. Gerd Lundow har sjungit i många körer, kammarkör och kyrkokör och till och med i en djäknekör. Men det finns också körmedlemmar med noll erfarenhet av körsång, Eva Thornton från Odensala till exempel.

- Jag älskar musik men jag hade aldrig kommit i kontakt med varken körsång eller att spela instrument, berättar Eva. Jag kan inte noter, säger hon. Vid inlärningen av låtarna tar hon tekniken till hjälp; hon spelar in på sina apparater och det fungerar bra. Det är toppen, jag älskar det, jag har till och med kunnat dra ner på användningen av min astmamedicin, berättar Eva.

Effekter åt det hälsosamma hållet påpekas också av Solveig Oledal,

- att vara med i kören fördröjer åldrandet, säger hon med övertygelse.

Sören Möller har lång körerfarenhet. Han var med i Mariebykören i många år och ordförande i tio men tvingades sluta på grund av tinnitus och ljudkänslighet. Men efter några år blev kör-suget för starkt och han gick med i Rock- och Pop65+. Och det går att sjunga med tinnitus, säger han, ljudkänsligheten har försvunnit.

-Det är jättekul, vi har ju så bra ledare så jag har lärt mig mycket nytt trots lång tidigare erfarenhet säger Sören Möller. Men han skulle vilja ha fler framträdanden.

 

Körens reportoar förnyas varje termin, men några låtar har blivit återkommande. Det gäller bland annat Abbas ”Super Trouper” och Bon Jovis ”It´s my Life”: ….I just wanna live while I´m alive – det är klart att det blir mycket känsla i den strofen i en 65+-kör.

 

Lisa Hansson

körmedlem och frilansjournalist